Vul een zoekwoord in

Tijdig ingrijpen voorkomt erger

Voorkomen is beter dan genezen, is een gezegde. Ofwel: als je ingrijpt als de problemen nog niet zo ernstig zijn, voorkom je dat de problemen groter worden. Voor jou betekent dit dat je eerder en sneller geholpen wordt.

HELDR houdt zich ook bezig met preventie. Onze jeugdpreventiewerkers worden onder meer in de volgende situaties ingezet:

  • Kinderen en jongeren die gepest worden en/of die last hebben van angst of stress.
  • Jongeren die (te) ver gaan in het experimenteren met cannabis, andere drugs of alcohol of bij wie een gameverslaving dreigt.
  • Kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen.
  • Ouders die ondersteuning kunnen gebruiken bij de opvoeding.

Preventief ingrijpen wordt een stuk makkelijker als het taboe en stigma rond psychische klachten verdwijnen. De bestaande beeldvorming staat goede zorg in de weg. Vincent van Gogh maakt zich samen met andere partijen sterk voor een psychische zorg zonder stigma.

Early Detaection and Intervention Team

Het EDIT (Early Detection and Intervention Team) screent jongeren en jongvolwassenen tussen de 14 en 35 jaar op de voortekenen van een psychose. De screening bestaat uit 16 vragen die mensen zelf invullen, wanneer de vragenlijst positief blijkt komt EDIT in actie. Ze nemen een uitgebreidere vragenlijst (de CAARMS) af. Daaruit blijkt dat er geen risico is, dat iemand psychotisch is of dat er een ultrahoog risico is, in dat geval bieden we een aanvullende behandeling (parallel aan de lopende behandeling). 

Behandeling door EDIT

EDIT leert jongeren door middel van CGT (cognitieve gedragstherapie) de realiteit in hun gedachten terug te vinden. We leren ze twijfelen aan de stemmen die ze horen of de achterdocht die ze voelen. Maar ook acceptatie; die gedachten/stemmen zijn er, maar ernaar handelen of er bang voor zijn is niet nodig. In zo’n 10 tot 15 sessies kijken we met de jongeren hoe ze om kunnen gaan met die vervelende klachten. Dat het leed voorkomt is duidelijk. Maar deze manier van preventief behandelen is ook kosteneffectief en taboedoorbrekend; we maken psychotische klachten bespreekbaar.

 

Meer weten of aanmelden?

Neem contact op met HELDR!