Vul een zoekwoord in

EDIT < Early Detection and Intervention Team>

Vroegherkenning en behandeling van risico op ernstige psychische klachten

Bijzondere ervaringen

Onder jongeren/jongvolwassenen komen relatief vaak bijzondere ervaringen voor. Denk hierbij aan het ervaren van vreemde, opdringerige gedachten of het horen van stemmen. Ook kan het zijn dat je je angstiger voelt dan normaal zonder reden, of dat omgevingssignalen meer opvallen dan normaal.  Deze ervaringen kunnen ontstaan wanneer je stress ervaart, als je cannabis gebruikt, of door nare gebeurtenissen die je in het verleden hebt meegemaakt.

Doordat bijzondere ervaringen zo veel voorkomen kunnen we het beschouwen als iets normaals. Het zou kunnen dat de dingen die je ervaart vanzelf weer weggaan. Het kan ook zo zijn dat de bijzondere ervaringen een grotere rol gaan spelen in je dagelijks leven. Bijvoorbeeld omdat de gedachten, achterdocht of stemmen in de weg staan om leuke activiteiten te ondernemen. 

Als jij je herkent in deze bijzondere ervaringen, deze als onaangenaam ervaart en hierdoor dreigt vast te lopen in het dagelijks leven, is het goed om zo vroeg mogelijk hulp te vragen. Wij van EDIT kunnen je helpen minder last te hebben van de bijzondere ervaringen.

Wat is en doet EDIT?

EDIT is de afkorting voor Early Detection and Intervention Team. Dit team is er voor jongeren en jongvolwassenen die binnen HELDR of elders binnen Vincent van Gogh onder behandeling zijn voor hun psychische klachten. EDIT richt zich op het vroegtijdig opsporen van bijzondere ervaringen en biedt een behandeling hiervoor aan. Tijdens deze behandeling leer je waar de bijzondere ervaringen vandaan komen, hoe je er het beste mee kunt omgaan en hoe de ervaringen zo min mogelijk invloed op jouw leven kunnen hebben. Wanneer je in aanmerking komt voor deze behandeling, zal deze parallel lopen aan de reguliere behandeling die je krijgt binnen Vincent van Gogh. Door de goede samenwerking tussen EDIT en jouw behandelaar, zien we dat beide behandelingen sneller verlopen en beter op jou zijn afgestemd.

De bovengenoemde werkwijze - vroegdetectie en vroeginterventie - is wetenschappelijk onderzocht. Uit onderzoeken blijkt dat de aanvullende behandeling die wij bieden effectief is. De cognitieve gedragstherapie halveert de kans op het ontwikkelen van ernstige psychische klachten, wanneer dit wordt toegepast bij jongeren/jongvolwassenen die een ultrahoog risico lopen.

*Cognitieve gedragstherapie is een psychotherapie die je – voornamelijk door oefeningen − leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan.

Het team

EDIT bestaat uit een psychiater en psychologen, werkzaam bij HELDR en/of andere afdelingen binnen Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid.

Contactpersonen

T. Coolen (psycholoog), M. Hubert (psycholoog), E. Hendrickx (GZ-psycholoog), E. van Heugten (GZ-psycholoog) & J. Heijstek (psychiater)

Bereikbaar via: vvgedit@vigogroep.nl of 088-478 7831