Vul een zoekwoord in

Dwangmatig gedrag

Dwangmatig gedrag betekent dat je van jezelf bepaalde dingen moet doen, ook al wil je dat eigenlijk niet. Soms gaat het om dingen die je doet, zoals heel vaak je handen wassen. Soms om dingen die je denkt, zoals een vraag in je hoofd drie keer herhalen voordat je antwoord geeft. Dwangmatig gedrag is heel lastig te doorbreken. HELDR kan je helpen.

Dwangmatig gedrag kan dus zichtbaar (handelingen) of onzichtbaar (in je hoofd) zijn. Het is heel lastig om hier in je eentje iets aan te doen. Dat komt omdat je steeds denkt dat er iets gebeurt of kan gebeuren als je de handeling niet uitvoert. Dit noem je dwanggedachten. Dwanggedachten zorgen voor angst, onrust en spanning. En ze stoppen pas als je doet wat je van jezelf moet doen. Eigenlijk zit je in een soort cirkel.

Bij HELDR kunnen we je helpen om de cirkel te doorbreken. We kijken eerst samen met jou hoe jouw dwangmatige gedrag eruitziet en op welke momenten je er vooral last van hebt. Daarna leer je manieren om het tegen te houden. Hierbij vragen we ook je ouders om ondersteuning. Soms komt iemand van HELDR bij je thuis meekijken.